Kepantasan ekonomi Johor Bahru terutama sekali di Iskandar  membuka Sebanyak 50000 kerja kosong dalam berbagai sektor termasuklah 13 ribu kekosongan professional di negeri Johor. Di kawasan Iskandar Malaysia sahaja, sebanyak lima ribu kerja kosong professional di tawarkan dan angka itu dijangka akan meningkat kepada 15 ribu jawatan kosong jawatan professional pada tahun 2017.

Terdapat 29,000 kerja lagi membabitkan kerja asas manakala bakinya termasuk perkeranian, technician, perkhidmatan, pertanian, pekerja loji serta lain lain. Menteri Besar mengatakan, orang awam khususnya orang Johor boleh mendapatkan perihal kerja tersebut dengan mengunjungi Carnival Kerjaya yang akan menjelajah ke setiap daerah mulai April hingga akhir tahun ini.

Datuk Abdul Ghani mengatakan, Kepak adalah usaha kerajaan negeri untuk memperbaiki tahap hidup rakyat dengan mendedahkan mereka peluang pekerjaan, perniagaan dan kemahiran.Pendekatan ini adalah usaha kerajaan negeri untuk membentuk sebuah masyarakat maju dan berpendapatan tinggi. Ini merupakan daripada jalan menuju darjat kehidupan yang lebih baik. Ianya sejajar dengan strategi pembentukan sahsiah di bawah program ke-dua Bajet Negeri Johor 2012 iaitu meningkatkan taraf hidup orang yang bergaji kecil.

Kepak yang dijadual berlangsung dalam lima hari di setiap daerah akan menghampiri masyarakat secara turun padang dengan menyatukan jabatan serta agensi bersangkutan dengan majikan swasta, kerjaya dan keusahawanan di dalam satu bumbung. Menteri Besar berkata, program akan menjajarkan pemburu jawatan kosong dengan perbadanan yang mahukan kemahiran mereka dan temuduga secara terbuka boleh dijalankan sepanjang program itu. Acara lain ketika karnival tersebut ialah pendaftaran program kemahiran dan latihan, kemahiran serta test kecekapan, pameran peluang perniagaan, sessi taklimat pengalaman, pendaftaran syarikat, kaunter sokongan teknikal serta pembiayaan modal dan pertunjukan aktiviti perniagaan.

Melalui cara ini, rakyat dapat didedahkan & dipadankan dengan harapan jawatan yang ada, memperoleh peluang jana income tambahan menerusi peluang niaga kecil serta menaikkan kebolehan dan latihan semula. Karnival julung julung kali Kepak di jadual untuk kawasan Kulaijaya dan Johor Bahru pada 20 hingga 24 April ini, kemudian di Kluang (Bulan 5), Mersing (Bulan 6), Kota Tinggi (Bulan 7), Segamat (Bulan 9), Batu Pahat (Bulan 10), Ledang & Muar (Bulan 11) serta terakhir Pontian (Bulan 12).

Menteri mengatakan, kerajaan mengharapkan rakyat negeri ini yang tengah memburu kerja dan hendak memperbaiki keupayaan diri dengan kemahiran dan peluang berniaga tidak melepaskan peluang untuk datang ke carnival itu.