Killer Resume

Malware e-mel ILUVYOU yang melumpuhkan laptop di seluruh dunia awal bulan ini mengatakan mencari buah hati namun kali ini muncul pula satu jenis virus baru yang mendakwa mencari kerja.

Satu jenis malware laptop yang baharu dan sangat merbahaya, di cap seperti Resume Pembunuh merebak menerusi sistem e-mel yang mengguna perisian Microsoft Outlook.

Download Contoh Resume –> PeopleSoftResume

Syarikat keselamatan sistem laptop melaporkan yang terdapat sistem e-mail korporat telahpun dijangkiti dan sesetengahnya harus ditutup, kata Pusat Perlindungan Infrastruktur Kebangsaan FBI semalam.

Malware itu juga dikenali sebagai Resume Pembunuh kerana ianya menyamar sebagai butir-butir peribadi seorang pemohon pekerjaan, kata laman web site syarikat anti virus, Network Associates.

Killer Resume mengandungi di dalam fail yang disertakan pada e-mail bertajuk Resume-Judy Davidson.

Salah satu syarikat keselamatan laptop, Symantec Corporation dari California sudah menerima lapan aduan lewat hari ini mengenai komputer yang berjangkit, termasuklah empat daripadanya syarikat AS.

Virus itu dipercayai dapat dibendung sebab banyak syarikat di tutup pada hari sabtu.

FBI memaklumkan pengguna komputer supaya tidak membuka sebarang emel yang bertajuk Resume-Cindy Johnson, mematikan ciri eksekutif di dalam Microsoft Outlook dan delete e-mel tersebut tanpa membukanya.